Winter 2014

Duindoornnieuws winter 2014

 Op de bijeenkomst van 2 december die als doel had aan de behoefte aan meer contact en uitwisseling tussen allen die betrokken zijn bij de antroposofische gezondheidszorg in Den Haag tegemoet te komen, kwamen o.a. volgende punten aan bod:

  • Wat gaat er gebeuren met Rudolf Steiner zorg en wat wordt de nieuwe bestemming van het Raphaëlhuis?
  • Identiteit van de antroposofische zorg: hoe behoud je die, hoe breng je ze naar buiten? Er is geen sluitend antwoord. Er klonken ervaringen rond taalgebruik, weerstand tegen het woord “antroposofisch”, weerstand tegen “oude” vormen enz.
  • Meer samen doen
  • Geldprobleem bij het opzetten of volhouden van initiatieven
  • zichtbaar worden, ontstaan van een gemeenschap die ook geldstromen doet ontstaan.
  • Behoefte aan een centrale plaats vanwaaruit initiatieven rond de antroposofische zorg kunnen genomen worden en gezien worden.

Dit is een greep uit de inbreng van de aanwezigen.

Duindoorn wil aan deze punten zeker aandacht besteden en verder werken aan een manier om die centrale plaats te kunnen vertegenwoordigen. Eerste punt dat we aan bod willen laten komen:

Nieuwe bestemming van het Raphaelhuis van Rudolf Steiner Zorg

Op 2 december klonk de behoefte om meer duidelijkheid te krijgen over de toekomst van het Raphaëlhuis van Rudolf Steiner Zorg. Monique Delnoye heeft één en ander toegelicht.

Begin 2016 wordt beoogd dit pand te verlaten. Het bestuur van de Raphaëlstichting heeft aangegeven dat het fijn zou zijn als dit gebouw een bestemming in de antroposofische zorg zou vinden. Er worden gesprekken gevoerd met het bestaande therapeuticum Sterre der Zee en een andere huisartsenpraktijk. Dit gebouw zou een gezondheidscentrum kunnen worden.

De plannen zijn nog zeer vaag. Het geheel zit in de onderzoeksfase. Daarom zou het fijn zijn hierover in gesprek te gaan. Het gaat hierbij zowel om de zorgaanbieders als om de patiënten, klanten die van de zorg gebruik maken. Belangrijk is dat deze laatste groep zijn stem laat horen. De zorgaanbieders zijn er voor de patiënten, niet omgekeerd. Als er geen vraag is, heeft het aanbod geen zin.

Duindoorn heeft besloten hierover een bijeenkomst te plannen op 4 maart 2014 van 16u tot 18u,
Grote zaal van Rudolf Steiner Zorg, Nieuwe Parklaan 58

***Graag nodigen we u allen uit hieraan deel te nemen***

aanmelden: duindoorn@antroposana.nl of tel. 070 7371333 of 0623601765

(Helene Michielsen, voorzitter Duindoorn)